Opleiding Reichiaanse lichaamsgerichte therapie

Wilhelm Reich

Wilhelm Reich was een invloedrijke Oostenrijks-Amerikaanse psychiater en psychoanalyticus, die bekend stond om zijn baanbrekende werk op het gebied van lichaamsgerichte psychotherapie. In tegenstelling tot zijn leraar Freud, die voornamelijk sprak met zijn cliënten, legde Reich de nadruk op de non-verbale communicatie en lichaamstaal van zijn cliënten. Ik kan me heel goed voorstellen hoe Reich te werk ging tijdens een sessie. Hij zat naast zijn cliënt, binnen het bereik van zijn cliënt en was gericht op de lichaamstaal en ademhaling van zijn cliënt.

 Door middel van observatie en interactie met het lichaam van zijn cliënt, probeerde Reich emotionele blokkades en spanningen te identificeren. Reich's aanpak omvatte vaak het intensiveren van de ademhaling en het aanmoedigen van arm- en beenbewegingen om emotionele energie te bevrijden.  Een belangrijk aspect van Reich's benadering was zijn focus op het hier-en-nu. Hij was minder geïnteresseerd in de inhoud van de gedachten of gevoelens van zijn cliënt, maar eerder hoe deze emoties zich manifesteerden in het lichaam.

Deze nadruk op lichaamsbewustzijn en non-verbale communicatie heeft geleid tot de ontwikkeling van lichaamsgerichte therapieën, die de rol van het lichaam in het helingsproces benadrukken. Al met al was Reich een belangrijke vernieuwer in de psychologie en psychotherapie, wiens werk nog steeds relevant is in de moderne praktijk. Zijn lichaamsgerichte benadering heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van diverse therapieën en behandelingen, en zijn focus op non-verbale communicatie en lichaamsbewustzijn blijft van onschatbare waarde voor therapeuten en cliënten wereldwijd.

 

                                                                                            CONTACT                                                                                                                                                            

   Reichiaanse lichaamsgerichte therapie

St. Bonifaciusstraat 22

2264 AM Leidschendam

Contactformulier